06
pon, jul
  Бадње вече у Куршумлији
Category

Бадње вече у Куршумлији

     Бадње вече и Божић традиционално се прослављају породично, а пригодним украшавањем куће, у духу овог великог празника, додатно се наглашава свечана атмосфера.

     Бадњак, слама, гране дрена, жито, ораси, суво воће, вино, мед - симболи су Бадње вечери, која протиче у знаку молитве и поста, најављујући Божић.

     Бадње вече карактерише заједничка вечера, на којој се окупљају сви чланови породице.

     Православни хришћански празник - Божић, у прошлости, као ни данас, не може се замислити без окићеног светог храстовог дрвета, које уз рој варница сагорева на огњишту и греје дом у божићној ноћи. У њему је сабрана сва симболика старог веровања и хришћанске религије.

     У Куршумлији, након традиционалног, свечаног паљења бадњака, уз пригодан културно - уметнички програм, у препуној порти цркве Свете Тројице, у веома хладној и снежној ноћи, уследило је и ломљење чеснице.

     Присутне православне вернике поздравио је старешина храма - Слободан Милетић.

     Ове године златник је даровао Марко Мијајловић, власник Хладњаче, док је чесница дар пекаре „Три брата“.

     Онај ко добије део чеснице са скривеним новчићем, по народном веровању, биће срећан целе године. Најсрећнија међу окупљеним малишанима овог пута била је петогодишња девојчица - Тамара Гавриловић из Куршумлије, која има и сестру близнакињу. Не скривајући радост, са својим родитељима, захвалила се донаторима уз најлепше жеље за срећан Божић.