24
sub, avg
Дан ослобођења Куршумлије од Турака
Kategorija: Društvo

Дан ослобођења Куршумлије од Турака

      На Богојављање (19. јануара) 1878. године, након 424 године робовања, Куршумлија је ослобођена од Турака.

      Куршумлија није заборавила своје храбре ослободиоце. Жртве које су пале за слободу не могу се тако лако занемарити и заборавити, јер су заслужиле истинско поштовање. Наша обавеза је да се сећамо свих тих јунака, који су дали своје животе да би ми данас живели у миру, без рата и насиља.

     Ослобођење Куршумлије 1878. године представља једну од кључних етапа ослобођења српских земаља од османлијске власти. Борбе за ослобођење Куршумлије отпочеле су 30. јуна 1876. године. Јединице Ибарске дивизије, у периоду од 1876. до 1878. године, водиле су жестоке борбе са Турцима, а 19. јануара 1878. године, Моравски корпус заузео је Куршумлију и то је било коначно ослобођење од вишевековног ропства.

     Ове године обележена  је 141. година ослобођења града од Турака.

     У знак сећања на храбре ратнике - 1896. године, уз помоћ Краља Александра Обреновића, подигнут је споменик у градском парку, први такве врсте у Србији, на коме су традиционално положени венци, уз парастос погинулима, који су служили свештеници цркве Свете Тројице.

     Минутом ћутања окупљени грађани одали су почаст храбрим јунацима, који су дали своје животе за ослобођење Куршумлије, а затим су венце положили представници Општине Куршумлија, Војске Србије, Туристичке организације, удружења бораца, „Гвоздени пук Игриште“...

    Директорка Туристичке организације - Јасмина Савић, пригодним говором, подсетила је окупљене на значај овог историјског датума.