05
sre, avg
Дијаманти душе
Category

Дијаманти душе

     У галерији куршумлијске Народне библиотеке организована је трећа, самостална изложба слика „Дијаманти душе“, наше суграђанке - Анастасије Валентине Рашић.

    Поштоваоци ликовне уметности, овог пута, били су прилици да уживају у очаравајућим женским портретима. Нико није остао равнодушан пред лепотом правих ремек - дела.

     Сама уметница, Анастасија, наглашава да је овом изложбом, коју је посветила родитељима, направила компарацију између тела и душе, истичући да тело, према неким античким филозофима, има четири елемента, да се на крају у прах претвара, док је душа, као Божија творевина, бесмртна. Отуда и назив „Дијаманти душе“, који су и сузе и смех, односно одраз различитих емоција и промена расположења.

     Окупани сунцем дијаманти блистају, попут људских душа умивених добротом, које светле надалеко и надахњују многе, баш као и топла словенска душа ауторке ове несвакидашње изложбе - Валентине Рашић, којом преноси савршену игру светлости и боја.

     Дијамант је и симбол среће, благостања, славе, успеха, вечне љубави и самопоуздања. Душа - способност човека да мисли и осећа. Кроз предивне портрете Валентина је вешто уткала дијаманте своје душе, а љубитељима сликарства пружила посебан визуелни утисак у коме ће увек тражити нове нијансе, линије, скривене поруке и метафоре.

                                                                                                                                                                      Текст: Малина Маја Савић