20
pon, sep
Духовници поткопаоничког краја
Category

Духовници поткопаоничког краја

     Поткопаонички крај је посејан храмовима и древим грађевинама од којих многе још увек нису систематски истражене, нити им је одређен значај. Овај крај се може похвалити и светлим духовницима, који су у њему боравили, радили, век провели и себе у веру, обичаје и традицију свога рода уградили.

            Нажалост, неоправдано су заборављени, а ваљало је сачувати трајну успомену на њих и каткад нараштаје подсетити на људе и догађаје, на доба, када је, у немирним временима, било тешко опстати и веру сачувати.

            Немерљив је њихов допринос очувању вере, слободе и народа, уз који су ови, као и многи други Христови изасланици, одувек стоички стајали и на најлепши начин одужили дуг свом роду. Они су ходали светим путевима, усправно гледајући сунце, путевима светосавља, налазећи се на бранику вере и васколиког српства. Трајаће док је века и света, док је памћења. Зато не дозволимо да их прекрије тама заборава и самозаборава.

           

Свештеник Лука - духовник копаоничких рудара, топионичара и ливаца

            У селима Сеоце, Штава и Мрче живи не мали број фамилија староседелаца. Судећи по посетама црквама и храмовима, окупљањима на Богојављење, Светог Илију, Преображење Господње, саборима у портама богомоља, на свадбама, крштењима и другим светковинама, душе овог краја су дубоко побожне.

            У селу Доње Мрче, у 13. веку, живео је поп Лука, духовник копаоничких рудара, топионичара, ливаца, трговаца, златара, ковача и других занатлија. Његов дом, сада у траговима, налазио се на левој обали Кулске (Рудничке) речице.

            Јужно од куће попа Луке, на стотинак метара удаљености, на десној обали реке, мирише сеновита и цветна ливада, коју и сада зову Поповица.

            Према причању старих ту њиву Лукина фамилија је користила као имање, ''што подсећа на средњевековни феудални систем, када су попови у властелинском селу, иако нису имали баштине, добијали по три њиве, које су обрађивали ради сопственог издржавања.''

            Прота Лука је, иначе, живео у време владавине цара Душана и војводе Мркше Жарковића, а после пропасти царства на Косову Пољу, том ''грдном судилишту, када су изгинули да свагда живи буду'', одласка војводе Мркше Жарковића и смрти свештенослужитеља Луке, та њива се не обрађује.

            По овој ливади и насеље се неко време звало Поповица. Овај назив је био у употреби до Мркшиног одласка из овог краја, када село мења назива у Мрче по властелину војводи Мркши.

           На слици: Трагови парохијског дома у селу Мрче