05
sre, avg
Могућности запошљавања особа са инвалидитетом у Куршумлији са пројектом финансираним од стране ЕУ
Category

Могућности запошљавања особа са инвалидитетом у Куршумлији са пројектом финансираним од стране ЕУ

     У присуству председника Општине Куршумлија, Радољуба Видића, одржана je конференција за новинаре, на којој су представљене могућности запошљавања и социјалне инклузије особа са инвалидитетом кроз модел активне инклузије, који спроводи пројекат „Активирање за више могућности“. Укупна вредност гранта је 98.862,16 евра.

     Ова активност је део пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих“, вредног 4.7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014), а кофинансира Влада Републике Србије. Пројектом управља Министарство финансија - Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

     Пројекат „Активирање за више могућности“ предвиђа низ активности за унапређење и запошљавање особа са инвалидитетом. Подршка за самозапошљавање особа са инвалидитетом, радна пракса и обуке су главни циљеви пројекта. Пројекат се реализује у сарадњи са партнерском Општином Куршумлија и стручним службама које се баве проблемима незапослености.

     Пројекат су представили пројектни координатор - Сунчица Несторовић, председник Општине Куршумлија - Радољуб Видић и пројектни менаџер - Марко Филиповић.

     Координатор пројекта - Сунчица Несторовић пожелела је свим учесницима добродошлицу и најавила отварање и почетак конференције у оквиру пројекта „Активирање за више могућности“, наглашавајући да је ово један од приоритетних пројеката за побољшање положаја особа са инвалидитетом у Општини Куршумлија.

     Председник Општине Куршумлија - Радољуб Видић истакао је да би први приоритет био да особе са инвалидитетом имају равноправан положај у друштву, да могу напредовати и остварити своје потенцијале. Један од важних аспеката пројекта је подршка особама са инвалидитетом у предузетничким праксама.

     Менаџер пројекта - Марко Филиповић детаљно је представио пројекат, предстојеће активности, циљеве пројекта и очекиване резултате. Запошљавање, предузетништво, социјална инклузија, активизам особа са инвалидитетом и међусекторска сарадња су од кључног значаја за добре резултате пројекта.