25
čet, apr
„Изађи ми на теглу 2018.“
Kategorija: Društvo

„Изађи ми на теглу 2018.“

     Туристичка организација Општине Куршумлијa, у сарадњи са асоцијацијом - „Башта Машта“ из Београда, организовала је манифестацију под називом - „Изађи ми на теглу“.

   Реч је о традицији караванског типа, која већ пет година обилази градове широм Србије. У Куршумлији је организована по други пут, а у овој сезони караван ће обићи укупно тридесет градова широм земље.

     Такмичење у спремању ајвара - „Изађи ми на теглу“ успешно је одржано 24. августа, са почетком у 11 часова, на платоу у центру Куршумлије.

     Целодневни програм, као и прошле године, водили су феноменални водитељи - Љиљана Вукотић и Вук Росандић.

     Свим такмичарима били су обезбеђени потребни услови за учешће: наткривени штанд за такмичарску екипу, паприка у количини потребној за припремање једне „туре“ ајвара, шећер, со, уље,  шпорет Смедеревац, тегле са поклопцем, дрва за ложење, столови за припрему и одлагање тегли, као и пластичне посуде за љушћење паприке.

     Са друге стране, од учесника се очекивало да обезбеде сав потребан прибор за припрему ајвара, а обавезно: шерпу, варјачу, кутлачу, ножеве и машину за млевење паприке.

     Према правилима, такмичарска екипа морла је имати минимум два члана, која припадају ужој или широј породици, комшијама, удружењима жена или било којим другим удружењима, ученицима и наставницима, студентима, колегама са посла, пријатељима… итд.

     Учесници су били у обавези да дају назив својој екипи, што креативније могуће и именују капитена, који их је представљао: Planet Win, Lovačko udruženje, Čar na dar, Nikolić, Kume iz Blaca, Prijatelji iz  Blacа i Ivanjac iz Rače.

     За три првопласиране екипе обезбеђене су вредне награде: шпорет „Смедеревац“, затим кућни апарат „Vox“ и трећа награда - пакет производа „Бакина тајна“.

     Победника очекује и директан пласман у велико финале, које окупља победнике из свих градова, а одржаће се у Београду - 13. октобра 2018. године.

     Посетиоци манифестације могли су уживати у богатом културно - уметничком и забавном програму.

     Поред такмичара, били су присутни и излагачи: „Биљана производи“ и Зорица Савић из Куршумлије, које су своју умешност и креативност на прави начин представиле кроз разнолике домаће производе.

     Председник Општине Куршумлија - Радољуб Видић, са својим сарадницима, обишао је штандове свих такмичара и излагача.

     У музичком делу програма, поред КУД „Бата Лачковић“ и плесне групе „Рагнарок“, наступили су популарни „Архиватори“.

     Према одлуци стручног жирија, овогодишњи победник у припремању најбољег ајвара је екипа „Ивањац“. Друго место освојила је екипа „Куме“ из Блаца, а треће „Пријатељи“, прошлогодишњи победници.

     Чланови жирија имали су тежак задатак да одаберу најбољи укус ајвара, јер, како сами истичу, сви такмичари су били одлични.

     Директор Туристичке организације Куршумлија - Јасмина Савић, наглашава да је манифестација успешно реализована. Учествовало је укупно седам екипа, од пријављених осам, а победили су најбољи.

     Програм су обогатиле пропратне активности и додатна такмичења, док ће смели и вредни учесници, као знак сећања на ову лепу манифестацију, понети бројне награде.