05
sre, avg
Малинијада 2019. године
Category

Малинијада 2019. године

     Општина Куршумлија у сарадњи са Канцеларијом за пољопривреду и Туристичком организацијом, припремила је девету по реду привредно - туристичку манифестацију “МАЛИНИЈАДА” , која је одржана на Видовдан (28. јуна 2019. године), на платоу у центру града (са почетком у 12 часова).

     Манифестација је едукативног, такмичарског, забавног и промотивног карактера. Поред произвођача, који су излагали малине, јагоде и друге производе од воћа, за излагачки простор су се могли пријавити сви који се баве креативним занатима, произвођачи рукотворина, накита, одеће и декоративних предмета. Традиционалну „МАЛИНИЈАДУ“ пратио је богат културно - уметнички програм, а куршумлијској публици су се представили: КУД „Јабланичко коло“ из Лебана, КУД “Бата Лачковић“ из Куршумлије (песмом чланице - Јулијана Дачковић, Сања Марковић и Ивана Тодосијевић), група „RAGNAROK“, малишани из Предшколске установе „СУНЦЕ“, гуслар - Новак Миленковић, хармоникаши - Горан Јовановић, Немања Радосављевић, Матија Радисављевић и Драган Јаблановић.

     У реализацији „МАЛИНИЈАДЕ 2019.“ несебичну помоћ пружили су: Предшколска установа „СУНЦЕ“, Спортски центар Куршумлија, ЈП Дирекција за изградњу, ОШ „Дринка Павловић“, ОШ „Милоје Закић“, ЈПКД „Топлица“, Народна библиотека Куршумлија и Дом Здравља Куршумлија.

     Ове године учествовало је укупно десет излагача: Село „Игриште“, Милица Тимотијевић из Жуча, Удружење малинара „Трећак“, Пољопривредно газдинство „Милановић“ - Игриште, Миланка Јовић из Жуча, Злата Агатоновћ, Миљана и Милан Симијоновић - Сагоњево, Биљана Лазић из Жуча, Радован Радовановић и Вучета Ранђеловић - Сагоњево и Радовановићи из Селове.

     Награде су додељене у категорији најбољи малинар 2019. године, најлепше уређени штанд, као и најлепше уређено сеоско и градско двориште.

     Најбољи узгајивач малина "МАЛИНИЈАДЕ 2019." је Биљана Лазић из Жуча. Ово је њена четврта победа. Друго место освојило је Удружење малинара „Трећак“, а треће Милован Симијоновић из Сагоњева. Најлепши штанд је имао Вујадин Николић из Жегрове, друго место у овој категорији освојило је село „Игриште“, а треће Радовановићи из Селове. Победник у категорији за најлепше сеоско двориште је Лука Милановић, друго место припало је Нади Јевремовић из Игришта, а треће Живадину Васовићу, док је у категорији за најлепше уређено двориште градских и приградских месних заједница победу однео Срђан Чарапић, друго место освојио је Горан Нешић, а треће Јелена Симић. Победници такмичења у цртању су ученици ОШ „Милоје Закић“ и дечијег вртића „СУНЦЕ“: Анђела Шејић (ОШ „Милоје Закић“), Војин Весовић (Предшколска установа „СУНЦЕ“), Софија Лукић (ОШ „Милоје Закић“), Јефимија Димитријевић (Предшколска установа „СУНЦЕ“), Ана Видић (ОШ „Милоје Закић“) и Вања Грчак (Предшколска установа „СУНЦЕ“).

     Удруживање и повезаност људи из овог краја покренуло је идеју која је пре девет година преточена у стварност, са жељом да се једном годишње окупе сви произвођачи, покажу резултате, размене искуства, науче нешто ново и проведу лепе тренутке уз културно - уметнички програм.