24
sub, avg
Пливање за Часни крст у Куршумлији
Kategorija: Društvo

Пливање за Часни крст у Куршумлији

     У Куршумлији је на Богојављење ове године, по десети пут, под покровитељством Туристичке организације, одржано пливање за Часни крст.

     Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте.“

     Реч је о једном од петнаест највећих хришћанских празника, а тога дана се у свим црквама и храмовима освешћује вода, коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства.

     Овогодишњу манифестацију отворио је председник општине Куршумлија - Радољуб Видић, наглашавајући да су сви младићи - учесници, већ победници.

     У пливању за Часни крст ове године је учествовало шест такмичара.

     Пливању је претходило освећење воде у базену, уз пригодан културно - уметнички програм, у коме су учествовали КУД „Бата Лачковић“ и гуслар Новак Миленковић.

     Победник и у овогодишњој трци за Богојављенски крст је Срђан Ранђеловић. Њему је ово шесто учешће до сада, а по четврти пут је освојио Часни крст и новчану награду од 10.000 динара. Друго место и 8.000 динара припало је Душану Илићу, а треће и новчана награда у износу од 5.000 динара Немањи Ђуровићу.

     Традиционалној манифестацији присуствовало је око хиљаду грађана.