20
sre, jun
     Пливање за Часни крст
Kategorija: Društvo

Пливање за Часни крст

     На Богојављање је по девети пут у Куршумлији одржано пливање за Часни крст.

     Богојављање је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте.“

     Реч је о једном од петнаест највећих хришћанских празника, а тога дана се у свим црквама и храмовима освешћује вода, коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства.

     Овогодишњу манифестацију отворио је председник општине Куршумлија - Радољуб Видић, наглашавајући да су сви младићи - учесници, већ победници.

     Учествовало је девет такмичара: Миодраг Весовић, Вукоман Краговић, Бранислав Митић, Милан Васиљевић, Немања Ђуровић, Малиша Илић, Милан Крстић, Срђан Ранђеловић, Комица Ђаловић и Ненад Пантовић.

     Победник у овогодишњој трци за Богојављенски крст је Срђан Ранђеловић. Њему је ово пето учешће до сада, а по трећи пут је освојио Часни крст и новчану награду од 10.000 динара. Друго место и 8.000 динара припало је Немањи Ђуровићу, а треће и новчана награда у износу од 5.000 динара Ненаду Пантовићу.

     Пливању је претходило освећење воде на градском базену, уз богат културно - уметнички програм, у коме су учествовали КУД „Бата Лачковић“ и гуслар Новак Миленковић.

     Манифестацији, коју је традиционално припремила Туристичка организација општине Куршумлија, присуствовало је око хиљаду грађана.