25
čet, apr
Poslednji Mohikanci
Kategorija: Društvo

Poslednji Mohikanci

     Okupljeni u centru grada - profesori, učenici i građani Kuršumlije, izrazili su protest Ministarsvu prosvete i Vladi Srbije, po pitanju nekorektnih promena, ne samo u vezi sa nazivom škole, već kako ističu na mitingu, zbog odluke, koja će imati dalekosežnije posledice.

     Prisutnim građanima, do kraja protesta, nije bilo dovoljno jasno da li se nezadovoljstvo izražava samo zbog promene naziva škole ili će možda Kuršumlija ostati bez Gimnazije i Tehničke škole, koje su dislocirane iz Podujeva, pre skoro dve decenije i koje su do sada izvele više stotina đaka različitih obrazovnih profila, o čemu se na skupu nije ni govorilo.

     Postavlja se pitanje šta će se desiti pripajanjem škola, u kom smislu će se promeniti, ne samo sudbina profesora, već i velikog broja sadašnjih i budućih učenika.

     Bilo kako bilo i pored najboljih namera i velike finansijske pomoći za podsticaj nataliteta u Opštini Kuršumlija, od strane Lokalne samouprave, ovom nenajavljenom odlukom, bez objašnjena - Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije, doćiće do drastičnog smanjenja broja stanovnika u već devastiranom području, na granici sa Kosovom i Metohijom.

     Kada se ova drama, koja nikome nije jasna, bude razrešila, možda više neće biti ni poslednjih Mohikanaca...