06
pon, jul
     Predškolska ustanova „Sunce“ proslavila četiri decenije rada
Category

Predškolska ustanova „Sunce“ proslavila četiri decenije rada

     U prisustvu velikog broja zvanica, kolektiv Predškolske ustanove „SUNCE“ iz Kuršumlije, svečano je obeležio i proslavio veliki jubilej - 40 godina uspešnog rada.

     Svečanost je otvorio mešovit hor predškolaca i učenika OŠ „Miloje Zakić“, pod vođstvom profesora Branislava Kostića, pesmom „Deca su ukras sveta“.

     Dečiji vrtić „SUNCE“ zvanično je počeo sa radom 26. novembra 1979. godine. Od svog osnivanja beleži stalni porast broja dece, tako da je 15. februara 2008. napravljen još jedan objekat, koji se takođe pokazao idealnim mestom za svako dete - vrtić „Čarolija“.

     Ono što dečiji vrtić „SUNCE“ čini posebnim svakako je predan rad svih zaposlenih, izuzetan smeštaj i ishrana, prelepo dvorište i veliki broj raznih aktivnosti: Maskenbal, Jesenji karneval, Škola engleskog jezika, Škola plesa, kreativne radionice, takmičenje u recitovanju i sportske aktivnosti.

     Danas se ova predškolska ustanova, kao i svih prethodnih godina, bavi delatnošću od neposrednog društvenog interesa i ostvaruje je sa decom od 12 meseci do polaska u školu.

     Tokom četiri decenije rada unapređen je kvalitet smeštaja, tako da svi roditelji koji se odluče za dečiji vrtić „SUNCE“ ili „ČAROLIJU“, mogu biti sigurni da će njihovo dete imati najbolje uslove za boravak, rad, uživanje, za zdravo i bezbrižno detinjstvo.

     Direktorka Predškolske ustanove „SUNCE“ - Marija Pećaranin pozdravila je goste, kolege, decu i roditelje, a nakon toga uručila jubilarne nagrade za 30, 20 i 10 godina kontinuiranog rada.

     Direktorka je podsetila na začetke organizovanog vaspitno - obrazovnog rada na predškolskom uzrastu na teritoriji Opštine Kuršumlija, koji datiraju još od kraja 1934. godine, kada je prvi vaspitač, odnosno zabavljač (naziv iz tog vremena) bila Marija Nunić - Dubrovčanka, koja se kasnije udala za Antona Babića, sudiju iz Kuršumlije, sa osvrtom na godine koje slede, do prvog direktora Predškolske ustanove “SUNCE” - Miomira Bobana Lukovića, koga su prisutni gosti oduševljeno pozdravili velikim aplauzom.

     Svečani skup, decu i zaposlene u vrtiću, uz najlepše čestitke za veliki jubilej, srdačno je pozdravio i predsednik Opštine Kuršumlija - Radoljub Vidić.

     Naša draga vaspitačica, sada penzionerka, koja živi u Beogradu - Danka Radonjić priredila je prijatno iznenađenje u vidu telegram - rođendanske čestitke sledeće sadržine:

     „Dragi moji,

     Kao da je juče bilo kada smo prvi put otvorili vrata „Sunca“.

     Bili smo svi mladi i lepi i osećali smo svu lepotu ovoga sveta.

     Dani su prolazli za sve nas, a „Sunce“ i dalje greje istim sjajem, kao i pre 40 godina.

     Uživajte u sjaju i lepoti, ovoga puta nisam u mogućnosti da dođem, ali zato eto me sledećeg puta.“

                                                                                                                                           Sve vas voli

                                                                                                                                     Danka Radonjić

     Za jubilarni - 40. rođendan deca predškolskih grupa „SUNCA“ i „ČAROLIJA“ pripremila su, sa svojim vaspitačima, prigodan program, pod sloganom: „NAŠ SVET ČAROBAN i LEP!“

     Prvi se recitacijom predstavio Veljko Radovanović, koji je stihovima dočarao šta sve to deca uče u vrtiću, zatim je usledio zanimljiv nastup mališana, uz veselu dečiju pesmu „Brojalica“. Osim što su zabavne i lakopamtive, pa ih deca vole od najranijeg doba, brojalice imaju bitnu ulogu u razvoju govora i razumevanju reči. Pored toga što razvijaju ritmičke sposobnosti, pomažu i učenje kod najmlađih.

     U čudesnu magiju dramskog stvaralaštva i lepotu glume uveli su nas predškolci zanimljivim dramskim tekstom: „NEKA NOVA LICA“.

     Tri preslatke devojčice: Sofija, Lena i Kristina, u duhu naše tradicje, zajedno su izvele pesmu: „Sini jarko, Sunce, sa Kosova“. Naša zemlja, kao večita tema i inspiracija, kolevka srpstva - Kosovo i Metohija.

     Šta to izjeda i sekira naše najmlađe, pre nego što krenu u školu, kome mogu da se obrate za pomoć i na koji način, videli smo iz kreativno osmišljene pete tačke po redu, uz dečiju pesmu baletskog studija AMADEUS - „ŽALIĆU SE!“

     Još jedan dramski tekst, glumom su nam približili naši mali, veliki glumci - Nađa i Strahinja. Svako od nas se, s vremena na vreme, kladi zbog nečega, makar i oko beznačajnih sitnica ili kada želimo da izazovemo protivnika. Bila je ovo upravo takva - OPKLADA!

     Često se za decu kaže da su nestašna i radoznala kao majmunčići. Da li je baš tako, mogli smo videti iz šaljivog nastupa, pod nazivom „Majmunski ples“, uz poruku: „Ako želite i vi da postanete dobri igrači, pratite pokret svaki, jer su zaista laki!“

     Objedinjene osnovne vrednosti srpske tradicionalne kulture, autentično stvaralaštvo, jezgro i srž narodne umetnosti, kroz lepotu naših običaja i folklor, pokazali su na sceni naši veseli i razdragani mališani.

     Verni čuvari naše tradicije ulepšali su druženje spletom narodnih igara, a rođendanska svečanost završena je onako kako je i otpočela, uz hor i najlepšu dečiju pesmu:

     „U SVETU POSTOJI JEDNO CARSTVO!“

     Kolektiv „SUNCA“ i „ČAROLIJE“ zahvaljuje svima koji su radost proslave velikog jubileja podelili sa njima i svojim prisustvom uveličali rođendansko slavlje.

     Deci „Sunca“, svima koji su radili i zaposlenima u vrtiću ekipa RTV Kuršumlija upućuje najlepše čestitke sa željom da još dugo, dugooo traju i sijaju punim sjajem, kao i do sada, uz veliki broj mališana...