20
sre, jun
     Ослобођење Куршумлије од Турака
Kategorija: Društvo

Ослобођење Куршумлије од Турака

      На Богојављање (19. јануара) 1878. године, након 424 године робовања, Куршумлија је ослобођена од Турака.

      Куршумлија није заборавила своје храбре ослободиоце. Жртве које су пале за слободу не могу се занемарити и заборавити, јер су заслужиле истинско поштовање. Наша обавеза је да се сећамо свих тих јунака, који су дали своје животе да би ми данас живели у миру, без рата и насиља.

     Ослобођење Куршумлије 1878. године представља једну од кључних етапа ослобођења српских земаља од османлијске власти. Борбе  за ослобођење Куршумлије отпочеле су 30. јуна 1876. године. Јединице Ибарске дивизије, у периоду од 1876. до 1878. године, водиле су жестоке борбе са Турцима, а 19. јануара 1878. године Моравски корпус заузео је Куршумлију и то је било коначно ослобођење од вишевековног ропства под Турцима.

     Ове године обележено  је 140 година ослобођења града од Турака.

     У знак сећања на храбре ратнике - 1896. године, уз помоћ Краља Александра Обреновића, подигнут је споменик у градском парку, први такве врсте у Србији, на коме су традиционално положени венци, уз парастос погинулима, који су одржали свештеници цркве Свете Тројице.

     Минутом ћутања окупљени грађани одали су почаст храбрим јунацима, који су дали своје животе за ослобођење Куршумлије, а затим су венце положили представници Општине Куршумлија, Војске Србије, Туристичке организације општине Куршумлија, Удружења „Гвоздени пук Игриште“ и многих других удружења.

     Ученица Гимназије - Јована Јовановић поздравила је присутне госте стиховима. Директорка Туристичке организације - Јасмина Савић, пригодним говором, подсетила је окупљене на значај овог историјског датума, док је о споменику и његовој важности за Куршумлију и целу Србију, говорио председник Удружења „Коста Миловановић Пећанац“ - Миле Копривица.