24
sub, avg
Угледни час о Светом Сави
Kategorija: Društvo

Угледни час о Светом Сави

     У Народној библиотеци одржан је опитни (интегритивни) час о Светом Сави, у организацији представника Основне школе „Милоје Закић“ Куршумлија.

     Присутне госте и учеснике креативне радионице поздравио је директор Народне библиотеке - Небојша Гашић, са својим сарадницима, говорећи о културној сарадњи, великом значају лика и дела Светог Саве, коме је посвећен месец јануар у свим школама у Србији и о беседи, као посебном виду говорничке вештине.

     Будући да је Народна библиотека, пре прославе Савиндана, расписала литерарни конкурс за најбољу беседу о Светом Сави, ученици шестог разреда, са својом наставницом српског језика и књижевности - Биљаном Максимовић Манић, били су у прилици да одрже јавни час, а подељени у групе, савладају и одређене области (Свети Сава у ауторској књижевности, Свети Сава у народној књижевности, Историјски аспект Светог Саве...), повежу књижевност са музичком, ликовном и сценском уметношћу, уз занимљив драмски наступ.

     Главни циљ овог часа и овако осмишљене наставе био је развијање културе говора и припрема за казивање беседе, на коме су ученици показали завидно знање.

     Није лако анимирати ђаке и пробудити им жељу да раде квалитетније, посебно да стварају сопствени израз и оставе траг, јединствен печат, у ономе што раде. Овог пута су успели. Захваљујући својој креативној наставници, необичном простору и употреби нових технологија, брижљиво су припремили час, кроз све фазе методичког рада, на задовољство присутних, баш онако како наш мудри просветитељ - Свети Сава то и заслужује.