06
pon, jul
Куршумлија изабрана за „Изузетну дестинацију Европе“ у Србији
Category

Куршумлија изабрана за „Изузетну дестинацију Европе“ у Србији

     Општина Куршумлија је победник овогодишњег националног конкурса за избор „Изузетне дестинације Европе“ у Србији (ЕДЕН), док су Пећинци и Крушевац изабрани за пратеће дестинације.

     Проглашење добитника признања одржано је у петак (27. септембра) на свечаној церемонији у Скупштини града Београда, на Светски дан туризма.

     Министар туризма - Расим Љајић, презадовољан је резултатима ове привредне гране, а нарочито новим смештајем и бројем од 400 хотела.

     Сваки десети запослени човек на свету ради у туризму, што значи да је ово једна од најисплативијих грана привреде у свакој држави, па и у Србији, речено је у Скупштини града на прослави Светског дана туризма.

     Ове године је светска тема прославе „Туризам и послови“, јер је у сектору услуга посао нашло 60 одсто жена и велики број становника руралних крајева. Титулу „Изузетне дестинације Србије“ ове године понела је Куршумлија у којој раде две најуспешније бање - Пролом и Луковска, а у чијој близини је и Ђавоља Варош.

     ”Прошле године је у Србији остварено 9,3 милиона ноћења, од чега 2,5 у бањама” - рекла је директор Туристичке организације Србије - Марија Лабовић, додељујући ову престижну награду.