25
čet, apr
„Zlatni kotlić“ 2018. godine
Kategorija: Društvo

„Zlatni kotlić“ 2018. godine

     Na Topličkom keju u Kuršumliji uspešno je održano, već tradicionalno, takmičenje u spremanju riblje čorbe - “Zlatni kotlić” 2018. godine.

     Takmičilo se ukupno 12 ekipa, sedam iz Kuršumlije, po dve iz Prokuplja i Zlatara i jedna iz Bojnika.

     Predsednik ”Udruženja ribolovaca Kuršumlija” - Dragan Mijajlović, naglašava da je najvažnije što je ova manifestacija prerasla u tradiciju, da su svi takmičari ribolovci i vrsni kuvari riblje čorbe, koje ocenjuje stručni žiri.

     Nazivi takmičarskih ekipa su sledeći: ”Munje” - Zlatar, ”Negovanje tradicije” - Zlatar, ”Riblja kost” - Kuršumlija, ”TOK” - Bojnik, ”Veni vidi vici” - Kuršumlija, ”Boljitak” - Kuršumlija, ”Zastava 750“ - Kuršumlija, ”Fantazija” - Kuršumlija, ”Franica” - Kuršumlija, ”Garić” - Prokuplje, ”Kukica” - Kuršumlija i ”Topličke meraklije” - Prokuplje.

     Čalanovi ekipe iz Prokuplja ”Topličke Meraklije”, koja je prošle godine osvojila drugo mesto, ističu da su oduševljeni gostoprimstvom i prijemom i da bi voleli da se u Prokuplje vrate i ove godine sa peharom, ali im to nije najvažnije. Slično je i očekivanje mešovitih ekipa iz Zlatara, ”Munje“ i ”Negovanje tradicije“. Oni su učesnici ”Kotlića Brus“, ”Ćelije” i drugih takmičenja. Sve kuršumlijske ekipe ističu da im je najvažnije lepo druženje, ali i osvajanje nagrade. Ekipa Bojnika naglašava da se takmiči u niškom regionu i da je prijem u svakom mestu na visokom nivou.

   Ove godine ekipa ”Garić“ iz Prokuplja osvojila je ”Zlatni kotlić 2018.“ u Kuršumliji, po odluci stručnog žirija, čiji su članovi profesori kulinarstva iz Kuršumlije. Drugo mesto pripalo je ”Munjama“ iz Zlatara, a treće ”Kukici“ iz Kuršumlije. Nagrade pobednicima, pehare i kotliće, uručila je direktor Turističke organizacije Kuršumlija - Jasmina Savić, koja je čestitala pobednicima, a ostalim ekipama se zahvalila na učešću.

   Takmičenje je pratila pozitivna atmosfera od početka do samog kraja, kada su građani Kuršumlije i svi posetioci bili u prilici da zajedno sa učesnicima degustiraju riblje čorbe i u slast pojedu sve ono što su vredni i umešni kulinari pripremili.