18
čet, apr
     Kuršumlijska Gitarijada 2017.
Kategorija: Društvo

Kuršumlijska Gitarijada 2017.

     Ove godine u toku dva dana (14. i 15. jula) održana je, pred brojnom publikom, tradicionalana „Kuršumlijska Gitarijada“.

     Program manifestacije i jedan od glavnih ciljeva jeste promovisanje autorskog rada muzičkih bendova, koji na pravi način ističu boje „rokenrol“ kulture.

     U cilju podrške predstavnici „KURŠUMLIJSKE GITARIJADE“ prve večeri su organizovali program takmičarskog karaktera.

     Zainteresovanost muzičkih grupa bila je mnogo veća u odnosu na prošlu godinu, gde su pristigle ukupno 42 prijave sa celog Balkana.

     Odlukom stručnog žirija i Organizacionog tima „GITARIJADE“ izabrano je 7 bendova: CRVENI KARTON - Kruševac, RANDOM - Beograd, SINK - Beograd, ZEMLJOTRES - Zrenjanin, SANITARIJUM - Lazarevac, EVOLUCIJA - Čuprija i LEDENE OČI - Zrenjanin.

     U takmičarskom delu programa bendovi su izveli po 3 autorske kompozicije, a odlukom stručnog žirija u sastavu: predsednik žirija i gitarista benda GORIBOR - Željko Ljubić Piti, glavni osnivač „Kuršumlijske Gitarijade“ - Dragi Simić, prof. Muzičke pedagogije i klavijaturista džez sastava „NAISS BLUE“ - Bojan Bojković i umetnički direktor „Nishville jazz Festivala - Bane Dejanović, u finalnoj večeri se našlo ukupno 5 bendova, gde je za prvo mesto predviđena novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara, za drugo 30.000, za treće 20.000 dinara i specijalna nagrada za jedan od sastava - nastup na „Nishville jazz Festivalu“.

     U revijalnom delu prve večeri nastupio je jedan od najboljih i najuticajnijih gitarista, muzički mag, VLATKO STEFANOVSKI sa svojim triom, koji su maestralnim muzičkim umećem zadivili sve prisutne.

     Legendarni gitarista u okviru aktuelne turneje promoviše poslednje studijsko ostvarenje „Seir“, iz 2014. godine, a pored nekoliko pesama sa pomenutog albuma, Vlatko nas je podsetio i na stare dobre hitove: „Čuvam noć od budnih“, „Jovano, Jovanke“, „Uči me, majko, karaj me“, „Kao kakao“, „Čukni vo drvo“, „Mamurni ljudi“...

     Drugog dana „GITARIJADE“, nakon takmičarskog dela, nastupila je popularna kuršumlijska plesna grupa - RAGNAROK, zatim prošlogodišnji pobednici - grupa INFINITIV iz Požarevca i na kraju za sve ljubitelje dobrog rokenrol zvuka, veterani EX YU scene, a možemo slobodno reći i „KURŠUMLIJSKE GITARIJADE“ - grupa KERBER.

     Organizovane su i brojne propartne aktivnosti - LIKOVNA KOLONIJA, koju čine učesnici iz cele Srbije (studenti likovnih akademija i učenici srednjih umetničkih škola), gde je u okviru ART PARTIJA organizovano i takmičenje po grupama, za decu osnovnih i srednjih škola, MUZIČKE RADIONICE solo pevanja, gitare i bubnja, u okviru projekta „Deco, svirajte sa nama“, koje sprovodi „FENIX“ Kuršumlija, finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a podržavaju - opština Kuršumlija, Kancelarija za mlade i „GALA“ voda, gde su članovi žirija bili u prilici da svim zainteresovanim posetiocima pokažu prve akorde i tehnike solo pevanja i KAMP - slobodnog tipa, gde su na raspologanju bili šatori, a za degustaciju, kao poseban specijalitet, već oproban gulaš.

     Humanitarna fondacija „Budi human“ organizovala je akcije prikupljanja sredstava, a predstavnici „KURŠUMLIJSKE GITARIJADE“ ovog puta su se pridružili, kako bi, uz pomoć dobrovoljnih priloga posetilaca pomogli ANDRIJANI JOVANOVIĆ, koja ima karcinom kostiju - JUINGOV SARKOM na rebru, a koji se proširio i na pluća za operaciju u Italiji, gde je potrebno 80.000 evra i za NENADA RISTIĆA, koji boluje od izuzetno retke i veoma agresivne vrste T limfoblastičnog limfoma četvrtog stepena. Svi koji žele da pomognu i mogu poslati SMS poruku u iznosu od 200 dinara: 325 na 3030 za Andrijanu i 328 na 3030 za Nenada.

     Generalni pokrovitelj ove prestižne manifestacije je Opština Kuršumlija. „GITARIJADU“ su pomogli: Evropska unija, vlada Švajcarske i Srbije u okviru programa Evropski progres, GALA VODA Mionica, Kovački centar DOO Valjevo, AD PLANINKA Kuršumlija, PROLOM VODA, VLADIVA DOO Kuršumlija, STR BOBA Kuršumlija, Apatinska pivara, SZR VELA DEKOR Kuršumlija, DIGI WEB MEDIA Kuršumlija, SZTR BEAUTY, MARIĆ Čačak, gvožđara ADA Milenković, firma K Sale, aerodrom Nikola Tesla i Kulturno sklonište „Bes i misao“ Kosovska Mitrovica.

     Medijski pokrovitelji: Novi radio Sombor, Rock radio, Radio Beograd 1. program, RTV Kuršumlija, portali - TOP Novosti i Topličke vesti, Bella Amie iz Niša, Južne vesti, Giza magazin, Balkan rock magazin, Izlazak.com, Prokuplje moj kraj, Nocturne magazin i Žig.

     Predstavnici Organizacionog odbora zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji „GITARIJADE“ – mnogobrojnim sponzorima, našim Kuršumličanima, svima koji su došli sa strane, kamperima iz cele Srbije, vrednim volonterima, majstorima tona, majstorima svetla, celoj produkciji i predivnoj publici na podršci.