11
uto, dec
Представљање монографије Милана Марковића
Kategorija: Društvo

Представљање монографије Милана Марковића

     У сали СО-е Куршумлија, након Београда и Крушевца, одржано је представљање монографије Милана Марковића „22. КЛАСА ТЕХНИЧКЕ СРЕДЊЕ ВОЈНЕ ШКОЛЕ ЗАГРЕБ - БЕОГРАД“, у којој је аутор хронолошки представио ток школовања ове класе, говорећи о томе на који начин је неко могао постати војно лице и да је велика част припадати војсци, која је 70 година била елитна.

     Аутор је нагласио да је војна школа нудила велике могућности: знање, образовање, афирмацију, напредовање, кроз спектар части, поштења и љубави према отаџбини.

     Књига је подељена на три поглавља: Загреб, Београд и сусрет 22. КЛАСЕ.

     Дешавања на Косову, за време НАТО агресије, биће представљена у новој књизи, која је у припреми.

     Милан Марковић - Лака је рођен 06. јуна 1958. године, у селу Коњушевац, општина Подујево, Косово и Метохија, Србија.

     Од мајке Босиљке и оца Милића, има сестре Магдалену и Мирјану, и брата Милоша.

     Основну школу завршио је у Сибовцу и Лужану, а средњу Техничко - војну у Загребу и Београду.

     Након завршетка средње школе одлази на прву дужност у гарнизон Куршумлија (14. јула 1977. године), где остаје до 01. августа 1993. године.

     Завршио је Правни факултет у Приштини.

     У браку са супругом Негицом, дипломираним професором хемије, добио је синове - Марка и Владимира.

     На промоцији у Куршумлији аутор је нагласио да је иницијална каписла за његов уплив у списатељске воде истакнути куршумлијски књижевник Радомир Бале Милојковић, затим историја, коју је одувек волео и жеља да широј јавности приближи војни позив.

     Пред куршумлијском публиком говорили су, поред аутора, академик Раде Биочанин, поетеса Весна Пауновић Ђукић, књижевник Радивоје Пантић и директор Народне библиотеке Небојша Гашић.

     Рецензент монографије, академик, проф. др Раде Биочанин наглашава да уредник и аутор књиге квалитетно и аутентично проучава, прати, анализира и описује одабрану тематику, на начин који довољно говори о познавању војног позива, са свим могућим врлинама, манама и проблемима, где на прво место истиче изазов младости и истрајност на послу, у мирнодопском времену, ванредним ситуацијама и у време рата на простору бивше Југославије.

     Песникиња, Весна Пауновић Ђукић, истакла је да није случајно што су њих троје заједно на промоцији. Везује их НЕБО ПОДУЈЕВСКО, љубав према земљи и прецима, период од албанске голготе до данашњих дана. Читајући одабране песме из својих збирки, Весна је овог пута представила и најновије остварење, књигу „Рамонда“.

     Књижевник, Радивоје Пантић, нагласио је, да је оваква монографија потребна, јер може да је чита и ко није део војног позива, будући да говори о родољубљу, образовању, поштењу и одговорности.

     Директор Народне библиотеке, Небојша Гашић, истакао је, да је аутор Милан Марковић добитник многобројних похвала, захвалница, новчаних награда, књига, признања, медаља и ордења.

     Аутор књиге, Милан Марковић, на крају књижевног дружења, уручио је признања заслужним појединцима и институцијама, који су му помогли у промовисању „22. КЛАСЕ“, на чему се и екипа РТВ Куршумлија, срдачно захваљује.