16
uto, okt
Foto - kolonija „Đavolja Varoš“
Kategorija: Društvo

Foto - kolonija „Đavolja Varoš“

     Pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Kuršumlija, a uz podršku lokalne samouprave i preduzeća AD „Planinka“ uspešno je realizovana tradicionalna Međunarodna foto - kolonija ”Đavolja Varoš”.

     Jubilarnu, 40. po redu foto - koloniju, zvanično je otvorio predsednik Opštine Kuršumlija - Radoljub Vidić.

     Svečanom otvaranju prisustvovali su: članovi Udruženja samostalnih umetnika fotografije (USUF), majstori umetničke fotografije iz Niša i Kuršumlije, v.d. direktora Turističke organizacije Kuršumlija i predsednik UO Radan klastera.

     Predsednik USUF-a i jedan od osnivača Foto - kolonije, Žika Miljković, prisutnima je čestitao jubilej, 40 godina od osnivanja prve, tada jedine foto - kolonije u Evropi, a možda i u svetu.

      Međunarodna foto - kolonija „Đavolja Varoš“ osnovana je u Đavoljoj Varoši, 16. aprila 1977. godine, na inicijativu Velisava Milenkovića iz Niša, rodom iz sela Đake, uz podršku Udruženja samostalnih umetnika fotografije Srbije i Jugoslavije (Nikola Radošević, ekselencija fotografije i Vojislav Nanović) i Skupštine opštine Kuršumlija, čiji je tadašnji predsednik bio Božur Petrović, kao i poslenika u kulturi Kuršumlije: nastavnika srpskog jezika - Radomira Milojkovića Baleta, profesora geografije - Milana Radoičića, sekretara Samoupravne interesne zajednice kulture - Radmile Drobnjak i inženjera Šumsko - industrijskog kombinata „Kopaonik“ - Milorada Milenkovića, rodom iz sela Đake.

     „Fotografije nastale na ovoj trodnevnoj foto - koloniji, biće korišćene u promotivne svrhe Kuršumlijskog kraja, kroz izradu propagandnog materijala TO Kuršumlija. Građani, kao i turisti, imaće priliku da vide umetničke fotografije na izložbi, koja će biti otvorena u Kuršumliji, aprila meseca 2018. godine, a potom i na izložbama u Lukovskoj i Prolom Banji“, rekla je v.d. direktora TO Kuršumlija - Jasmina Savić.

     U radu ovogodišnje foto - kolonije učestvovali su majstori umetničke fotografije iz Niša i Kuršumlije, koji su okom kamere ovekovečili motive živopisne Gornje Toplice, Kosanice i vrednosti turističke ponude opštine Kuršumlija.

      Prvog dana umetnici su fotografisali Đavolju Varoš i Prolom Banju, drugog dana su posetili Turističku organizaciju opštine Kuršumlije i sa svojim predstavnicima izabrali najznačajnija mesta u gradu koja će se naći na fotografijama.

      Foto - kolonija je završena u Lukovskoj Banji.