16
uto, okt
     Opština Kuršumlija u top pet samouprava u Srbiji koje podstiču rađanje
Kategorija: Društvo

Opština Kuršumlija u top pet samouprava u Srbiji koje podstiču rađanje

     U kabinetu predsednika opštine Kuršumlija, predstavnik NVO ”Pokret za decu TRI

PLUS” - Julijana Radenković, svečano je uručila ”Bronzanu kolevku” predsedniku opštine -

Radoljubu Vidiću.

     Ovu prestižnu nagradu, tačnije ”Zlatnu kolevku” dobila je Loznica, dok je ”Srebrna kolevka” pripala Novoj Varoši. Opština Kuršumlija je na trećem mestu, odnosno u top pet samouprava u Srbiji koje podstiču rađanje.

     Projektom, koji se sprovodi pod sloganom ”IMA DA NAS IMA”, pokrenuta je velika akcija dodele priznanja za lokalne samouprave, koje su finansijski pomogle porodice sa troje i više dece, ne želeći da se predaju pred sve većim problemom, koji prati Srbiju, a zove se ”BELA KUGA”.

     O važnosti ovog priznanja govorile su Aleksandra i Julijana Radenković i predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

     Predsednik Vidić je naglasio da je u Kuršumliji 2016. godine rođeno 45-oro dece više nego prethodnih godina. Porodilja koja je u radnom odnosu od opštine dobija jednokratnu novčanu nadoknadu od 40.000 dinara. Nezaposlena porodilja dobija 12 meseci po 20.000 dinara, a porodilja koja dobije treće dete - 18 meseci po 20.000 dinara. Opština daje stipendije učenicima i studentima čija ukupna porodična primanja ne prelaze republički prosek, tako da se iz opštinskog budžeta izdvaja oko 50 miliona dinara, tj. 8% za decu i mlade.

     Opština Kuršumlija izražava zadovoljstvo što se našla u ”top pet” Lokalnih samouprava u Srbiji, koje su za 2016. godinu ponele priznanje ”Pokreta za decu TRI PLUS”.