14
sre, nov
Нежни додир Петрине музике
Kategorija: Društvo

Нежни додир Петрине музике

     Музика повезује све емоционалне, духовне и физичке елементе универзума. Утврђено је и да изазива физичке реакције код многих људи истовремено. Управо то се догодило у незапамћено пуној сали СО-е Куршумлија, када су сви присутни посетиоци на исти начин одреаговали на нежни додир Петрине музике.

     Посебно надарена девојчица, Петра Спасојевић, пати од инкубаторског слепила, али јој то није препрека да успешно ради оно што воли.

     Вредна, талентована и весела пијанисткиња рођена је у Куршумлији, 22. децембра 2004. године. Сада живи у Новом Саду.

     Као представник школе за децу са сметњама у развоју „Милан Петровић“, први пут се појављује на дечијем фестивалу такмичарског карактера „Звезде школске позорнице“, у организацији ДУНС Нови Сад, 2014. године, у категорији певача и бива запажена од стране жирија, који је награђује „Специјалном наградом за изузетан наступ.“ Тога дана упознаје професорку музике - Ану Фрлин (која је била члан жирија) и исте године уписује музичку школу „Исидор Бајић“, Нови Сад, у њеној класи.

     Наредне године, на истом фестивалу, осваја још једну награду и већ у првој години музичке школе показује велико интересовање за музику, несвакидашњи таленат да одсвира све што чује и склоност ка компоновању.

     Године 2016. учествује на Деветом међународном пијанистичком такмичењу „Славенски“ Нови Сад, где осваја прву награду. Затим, на Међународном музичком фестивалу „Исидор Бајић“ Нови Сад, на пијанистичком такмичењу осваја прву награду и „Специјалну награду за ауторско дело“, што јој омогућује наступ на концерту победника, у оквиру Светске пијанистичке конференције.

     Током 2017. године апсолутно на свим пијанистичким такмичењима, Петра осваја прве награде: Седамнаесто такмичење младих пијаниста „Јосиф Маринковић“ Зрењанин, Двадесет прво међународно такмичење младих пијаниста „Михаило Вукдраговић“ Шабац, Међународни фестивал „Исидор Бајић“ Нови Сад и Шесто међународно музичко такмичење „Фантаст“ (одржано у дворцу Фантаст Дунђерски).

     Као представник музичке школе „Исидор Бајић“, Нови Сад и ове године наступала је на свечаном концерту отварања Девете светске пијанистичке конференције и церемонији доделе „Награда за животно дело“.

     Петра је ученица седмог разреда редовне ОШ „Соња Маринковић“ у Новом Саду, четвртог разреда музичке школе „Исидор Бајић“, полазник школе музике „Студио Ла Ла“ (у класи Ане Фрлин) и један од најуспешнијих примера инклузије у нашој земљи, проглашен од стране Unicef-a.

     Пред бројном публиком одржала је свој први, самостални, солистички концерт у Куршумлији, који је организовала Народна библиотека, на челу са директором ове установе - Небојшом Гашићем.

     Све присутне у сали преслатка девојчица задивила је маестралним извођењем, захтевних композиција: Баха, Хелера, Хајдна, Дебисија, Бетовена, Глинке... уз ауторска остварења.

     Велику подршку на концерту Петри је пружила породица, родбина, пријатељи, сви присутни грађани општине Куршумлија, посебно професорка Ана Фрлин и мала Јована Радонић (Пинкова звездица), која је заједно са Петром засијала у последњој нумери, што је публика испратила великим аплаузом, уз помешане емоције, усхићење и сузе, које нико није могао да сакрије.

    Пред малом Петром, a великом уметницом је блистава музичка каријера. Својим талентом, истрајношћу, великој љубави према музици и много часова проведених у свакодневном вежбању и спремању разноврсних програма, показала је како се може победити животна препрека, док своју радост и успех несебично дели са публиком и свима који подржавају праве борце.

     Радост је овог пута била обострана. Петра је успела да дотакне срца слушалаца и подели са њима своје осећаје кроз музику коју изводи. Неописиве су и неизрециве невидљиве нити које су се могле осетити током целог концерта између Петре и публике, уз тајне поруке извођача, преко дела великих композитора, којима се и сама приближила, као посебно надарена девојчица и апсолутни слухиста.