14
sre, nov
Изабрано најбоље ликовно решење за осликавање мурала у центру Куршумлије
Kategorija: Društvo

Изабрано најбоље ликовно решење за осликавање мурала у центру Куршумлије

     Поводом расписаног конкурса за израду ликовног решења за осликавање два велика мурала у центру Куршумлије, чиме би се трајно обележила 850-годишњица изградње првих Немањиних задужбина, изабрано је најбоље идејно решење.

     Академски сликар из Београда, Светозар Пандуровић, победник је наградног конкурса, који су расписале Народна библиотека и Општина Куршумлија. Њему је припала награда од 50.000 динара.

     Друго место и 30.000 динара освојио је сликар Немања Лазаревић, треће место и новчана награда у износу од 20.000 динара, припала је сликару из Куршумлије, Љубисаву Рачићу.

     Чланови жирија, пред којима је био тежак задатак, да од пристиглих радова, према пропозицијама конкурса, одаберу најбоље су: доц. др Дејан Милосављевић - професор Академије СПЦ за уметности и консервацију, помоћник министра културе РС - Милош Јанковић, вд директора Народне библиотеке - Небојша Гашић и председник Општине Куршумлија - Радољуб Видић.

     Директор Народне библиотеке, Небојша Гашић, нагласио је да ће на овим муралима бити приказане две ктиторске фигуре Стефана Немање, како би се историјском идентитету Куршумлије придружило Немањино наслеђе и слава, а Немањино име буде једна од првих асоцијација када се спомене наш град.