14
ned, jul
     LAŽI ME
Kategorija: Kultura

LAŽI ME

     Pozorišni komad - LAŽI ME, u režiji Dragoslava Dabića, inspirisan crnohumornim poetsko-proznim zapisima o ljudskoj svakodnevici Saše Simonovića i Željka Mijanovića, zamišljen je kao komedija karaktera sa elementima groteske.

     Glavni i jedini protagonisti ove jednočinke su: Lepomir (ALEKSANDAR DUNIĆ) i Ružica (SANDRA BUGARSKI) – sredovečni bračni par.

ON – hipohondar, koji sve više gubi korak sa ubrzanim društvenim promenama i savremenom stvarnošću, koja sa sobom nosi neizvesnost i strah od budućnosti.

ONA – žena jakog karaktera, hrabra i preduzimljiva, spremna da se akcijom i rizikom bori protiv svakodnevne rutine i pesimizma, koji joj ugrožava brak.

     Kada posustali supružnici, posle dvadeset pet godina, reše da otputuju u banju, u kojoj su proveli medeni mesec, na scenu će isplivati laži – one svakodnevne, naivne, bele laži, na koje se obično i ne osvrćemo; i one crne, teške, sudbonosne i ''smrtonosne'' laži, koje su pokidale tolike veze.

     Zaglavljeni na seoskoj železničkoj stanici, čekajući voz, koji nikako ne dolazi, supružnici sve više upadaju u lavirint sumnji, poluistina, insinuacija i intriga, koje ih dovode na ivicu apsurda.

     Iz tog vrtloga, u kome su se našli, jedini spas je ljubav – ona iskonska, prava i lekovita ljubav, zbog koje se gaze moralni principi i zbog koje se, kada je to jedini izlaz - i laže.

     U razgovoru sa glumcem Aleksandrom Dunićem, pored ostalog, čuli smo i poruku o ljubavi:

''Budite nesebični u ljubavi. Što manje egoizma, sve više ljubavi. Što manje razmišljate o sebi, a što više razmišljate šta možete da učinite za svoju vezu i za svoju ljubav, tim svoju ljubav jačate i činite je većom i stabilnijom. U ljubavi treba biti zaista nesebičan, možda negde i precrtati sebe. Samo razmišljati šta mogu da dam, a nikako ne razmišljati koliko dobijam i šta mogu da uzmem.''