05
ned, feb
Rasim Ljajić posetio Prolom Banju
Kategorija: Politika

Rasim Ljajić posetio Prolom Banju

U zvaničnoj poseti kuršumlijskoj opštini boravio je potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija - Rasim Ljajić, koji je tim povodom obišao Prolom Banju, hotel ’’Radan’’, radove na izgradnji novog velnes centra, terapijski blok, kao i spoljni bazen. Poseti su prisustvovali i predsednik opštine Kuršumlija – Radoljub Vidić i generalni direktor Specijalne bolnice Prolom banja - Žarko Đurić.

Cannot find aktuelno/2016/april-Rasim-Ljaic-posetio-Prolom-banju subfolder inside /home/rtvkursu/public_html../images/slike/aktuelno/2016/april-Rasim-Ljaic-posetio-Prolom-banju/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:7.4.33

       Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija - Rasim Ljajić, istakao je da Prolom i Lukovska banja iz godine u godinu beleže sve veći turistički promet, naglašavajući da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija spremno da pomogne svaku ideju, inicijativu ili projekat, koji će doprineti razvoju turizma, ne samo topličkog kraja nego i čitave Srbije.

        Kampanja “Moja Srbija”, dala je više nego dobre rezultate, tokom prošlogodišnje sezone, tako da se akcija nastavlja i ove godine. “Prvi rezultati su više nego optimistični, do sada je prijavljeno preko 8.500 hiljada potencijalnih korisnika, od kojih se, njih oko 3.200, opredelilo za Lukovsku ili Prolom banju. Na turističkoj ponudi, prva dva mesta zagarantovana su za banje kuršumlijskog kraja. Pored pomenutih banja, ovaj kraj ima i druge prirodne i istorijske potencijale, koji mogu biti dobra turistička destinacija domaćim i stranim turistima.

         Pored Prolom i Lukovske banje, na teritoriji opštine Kuršumlija postoji i Kuršumlijska Banja, koja od 2006. godine ne radi. O problematici i eventualnim rešenjima, koja bi se odnosila na otvaranje ovog zdravstvenog kompleksa, Ljajić je istakao, da je prevashodno potrebno završiti proces privatizacije banja, i na taj način jasno definisati državno vlasništvo, kao i predmet prodaje. Predsednik Opštine Kuršumlija – Radoljub Vidić, zahvalivši ministru Ljajiću na poseti ukazao je na problematiku u vezi sa Kuršumlijskom banjom.

         “Lokalna samopurava je veoma zainteresovana za obnovu Kuršumlijske Banje, ali već izvesno vreme nema razumevanja od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u čijoj je nadležnosti “Žubor”. Prema sadašnjim zakonima, zakup je moguć na svega 10 godina, što nije isplativno ni jednom investitoru. Vidić je tom prilikom istakao da je velika šteta da zbog nerealnih zakonskih odredbi propada jedan ovakav banjski komplaks, koji može mnogo da pruži u sferi zdravstenog turizma cele naše zemlje.

        “Oživljavanjem Kuršumlijske Banje, otvorila bi se radna mesta za više stotina naših sugrađana i na taj način značajno poboljšao socijani status naše opštine”, rekao je Vidić.

Rehabilitacioni centar “Žubor”, otvoren je 1982. godine, a prestao je sa radom 2006. Nakon višegodišnjeg sudskog spora sa vlasništvom, 2012. godine pripao je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

         Generalni direktor Specijalne bolnice Prolom Banja - Žarko Đurić, povodom posete g-dina Ljajića, istakao je da su u toku ivesticije vredne preko 1,5 miliona evra. Radovi obuhvataju izgradnju novog restorana, renoviranje 60 novih soba u hotelu “Radan”, dok će 20 luksuznih apartmana biti izgrađeno u potkrovlju. Gosti će imati mogućnost da uživaju u novom velnes centru koji će prostirati na 2.000 kvadrata.

“Radovi protiču planiranom dinamikom, potrudićemo se da spremno dočekamo novu sezonu. Što se tiče kampanje ”Moja Srbija”, od početka ove godine, izdato je preko 3.200 potvrda za vaučere, od kojih je 130 već realizovano u Lukovskoj banji. Najčešći gosti su domaći turisti iz Beograda, Niša, a veliko interesovanje za banje kuršumlijskog kraja je i od strane inostranih turista iz Rusije, Bugarske”, rekao je Đurić.